Vreau sa slabescVreau sa slabesc

De sute de ori mi-am spus in ultima vreme, in mintea mea, acest vreau sa slabesc ... atat de insuportabil cateodata. Iar asta s-a intamplat in faza avansata de constientizare, caci in faza initiala, pana acum ceva ani..., nici nu imi puneam problema. Parca nici nu eram gras... desi pornind de la 83 de kilograme cate aveam in 1993, prin anul 2000 ajunsesem sa cantaresc 116 kg. Avand inaltimea de 1,83 m, la 116 kg eram rotund si abia ma puteam apleca sa ma inchei la sireturi. Nu stiu cum am ajuns la cele 105,5 kg cate aveam la inceputul anului 2014 cand m-am cantarit din nou... dupa multi ani. Probabil a fost un proces lent, necontrolat, invers celui necontrolat... de ingrasare care avusese loc pana atunci. Concluzia: La fel ca la orice in viata, trebuie sa alegi intre LUPTA sau FUGI!

Atunci am decis ca prioritatea mea numarul 1 este sa slabesc si sa ajung din nou la 83 kg. Mi-am setat in minte sa imi controlez greutatea si sa nu mai las kilogramele fara control. Ma cantaresc regulat si am o fisa in care notez periodic greutatea si celelalte caracteristici corporale, inclusiv procentul de grasime, procentul de apa, masa musculara si grasimea pe organe. Imi doresc foarte mult sa mai joc baschet, caci am jucat din copilarie si pana in studentie si mi-a placut mult. Mi-ar placea si sa dansez. Este motivatia mea si ma tine concentrat sa imi ating obiectivul. Am ales LUPTA si in acest plan al vietii!

Pornind de la acest „vreau sa slabesc” atunci cand aveam 105,5 kg, la inceput de 2015 am ajuns la 100,5 kg. Hm, 5 kg intr-un an... Ce am facut in anul 2014 pentru a slabi? Am mers mai mult pe jos si am mancat ceva mai putin. Cel mai important este ca incepand de atunci am in minte sa imi controlez greutatea si sa tind sa scad spre tinta de 83 kg.

Anii 2015 si 2016 au fost ani de stagnare in jurul greutatii de 97-98 kg. Ce s-a intamplat? Am avut in minte dar nu am facut nimic in plan fizic. Totusi avand in minte... macar am mentinut greutatea si nu a crescut. In vara anului 2017, cu sport in sala de fitness si o alimentatie redusa am ajuns la 93,6 kg, cea mai mica greutate a mea din ultimii 20 de ani. Cel mai interesant este ca varsta metabolica a scazut la 49 de ani, adica coincidea cu varsta reala. Atunci cand aveam 100 kg, aveam varsta metabolica de 64 ani...

In toata aceasta perioada au fost perioade de efect yo yo, au fost momente in care nu am mai controlat alimentatia asa de mult, au fost perioade fara sport, insa mental tot timpul am avut setata ideea de control al greutatii. Important este sa nu te descurajezi si sa continui LUPTA!

Iata ca suntem la inceput de an 2018 si sunt hotarat sa scad in greutate mai rapid astfel ca la finalul anului sa imi ating tinta de 83 kg. Pare un plan ambitios sa slabesc 10 kg intr-un an dupa ce am scazut destul de lent sau chiar doar mi-am mentinut greutatea in anumite perioade... Sunt hotarat sa fac sport constant atat exercitii cardio cat si forta (greutati si aparate de fitness, banda si bicicleta). Merg mult pe jos. Exercitiile de aerobic vor urma in a doua jumatate a anului. Nutritia este esentiala, in sensul unei alimentatii rationale..., adica atunci cand iti este foame. Si nu inseamna sa mananci pana te saturi ci sa te hranesti cu responsabilitate atat cat ai nevoie pentru a avea energie.

Seteaza-ti mintea si stabileste un obiectiv clar si precis cu un termen fix si astfel vei detine controlul permanent. Nu mai lasa ca lucrurile sa se intample oricum. Tu esti responsabil pentru viata si sanatatea ta! Gaseste-ti motivatia si incepe sa te gandesti la tine. Tu trebuie sa te iubesti!